Delta i projekt EKObussen

Varje resa kommer att ske länsvis och mellan hösten 2021 och hösten 2023 ska vi ha täckt in samtliga län runt om i landet, på startsidan kan du läsa om vilka län vi planerar att besöka när. 

 

Det är många aktörer som har möjlighet att bli involverade i detta projekt. Hur, varför och vad varje aktör har för möjlighet beskriver vi nedan, har du frågor och funderingar så tveka inte att höra av dig till oss så berättar vi mer.


Delta som resenär

Våra resor kan utformas lite olika men grundtanken är att vi under två dagar besöker fyra olika livsmedelsproducenter av något slag. Alla som deltar på resan ges möjlighet att hitta nya spännande råvaror, stifta nya affärskontakter, dela erfarenheter med andra restauratörer och självklart kommer resan även att innebära en mängd god mat.


Varje resa har ett begränsat antal platser och i första hand kommer platserna att reserveras till de som arbetar i en privat restaurangverksamhet av något slag. Men vi kommer även att öppna upp för andra aktörer på marknaden i mån av plats.


Innan resan får varje deltagare ett utbildningsmaterial skickat till sig. De får även möjlighet att ta del av en kortare digital föreläsning med lite information och uppstart inför avresa.


Så klart vill vi att de som åker med oss helst deltar på hela resan. Men vi förstår också att det kan vara svårt att lämna sin verksamhet i två hela dagar, därför har vi gjort det möjligt att skräddarsy sin egna resa. Kanske alternativet lunch till lunch kan passa bättre. Tanken är då att man ansluter vid lunch dag 1 och avslutar efter lunch dag 2. Då har man fått ta del av två luncher, två studiebesök, en middag och en övernattning. Det går också att välja att göra resan ännu kortare om så önskas, det gör du när du fyller i anmälan till resan. 


Eftersom vi vet att det kan vara svårt för en verksamhet att hitta ekonomiska medel för att göra studiebesök och genomföra utbildningar så känns det mycket värdefullt att dessa studieresor till stor del finansieras med ansökta medel från Jordbruksverket. Som resenär erbjuds du en förmånlig deltagaravgift som baseras på antalet måltider som du deltar vid och om du väljer att övernatta med oss på det utvalda hotellet. Priser ser du i anmälningsformuläret. Vill du delta på någon av våra resor, gör en anmälan här...    Öppna upp din verksamhet för studiebesök


Tanken är att vi på varje resa, i varje län ska göra studiebesök hos fyra ekologiskt certifierade livsmedelsproducenter. Vi hoppas på att många vill öppna upp sin verksamhet för att berätta hur man arbetar och vad som skiljer deras produktion från andras produktioner. Vi tror att när producenten själv berättar om sin verksamhet och vilka värden den certifierade produktionen har så är det nog lättare för personalen i restaurangerna att ta in och förstå allt. Om man får se produktionen med egna ögon och höra producenten själv berätta om sina utmaningar, sina visioner och om sin vardag blir det nog också lättare att föra värdet vidare.

 

Därför hoppas vi på att få ta med våra resenärer till fyra helt olika typer av verksamheter som berättar om just sin verksamhet. Vi skulle gärna vilja att varje resa kunde ta oss till en växtodlare, en som har djurhållning och någon som har livsmedelsförädling.

 

Studiebesöken är ett utmärkt tillfälle för producenten att berätta om sina råvaror och alla som deltar får möjlighet att stifta nya affärskontakter. Som producent får man också ett material med tips och råd kring kommunikation till restaurang.

 

Vidare så kommer de som öppnar upp sin verksamhet för studiebesök att erbjudas en ersättning för detta.

 

Alla producenter som deltar i projektet har givetvis möjlighet att delta på den middag som anordnas under dag 1 på resan. Under kvällen kommer det finnas tid för att stifta nya affärskontakter, dela erfarenheter och kunskaper med andra producenter och restauratörer. Det blir en kväll med spännande samtal en mängd god mat.


Producenternas åtaganden

För att få delta på resan har vi några få krav, vilket är följande:


  • Ni måste ha en ekologiskt certifierad livsmedelsproduktion och vara i framkant när det handlar om att arbeta med hållbarhet.
  • Ni ska kunna ta emot minst 25 st deltagare för en rundvandring och presentation av er verksamhet.


Läs mer om resans program och bakgrund här... 


Visa intresse att delta i projektet...


Alla de som hjälper till att knuffa på branschen i rätt riktning

Sen har vi alla de som inte är primära målgrupperna men som ändå är så viktiga för att projektet ska nå framgång.

Inspiratörer 

de som kan komma med praktiska tips och råd


Så klart kommer det att finnas en massa inspiratörer med på varje resa, vi inspirerar varandra. På vissa resor kommer vi att bjuda med en kock som reser med oss och som under resans gång har möjlighet att berätta hur hen arbetar för att vara i framkant med hållbarhet.  Vi kommer noga välja ut denna inspiratör då vi vill att den som kock ska ha arbetat länge med ekologiska livsmedel och hållbarhet, den ska också vara en god förebild och ha en stark vilja att lära andra att gå i samma fotspår som hen.


På vissa resor kommer vi inte att ha någon speciell inspiratör med men på dessa resor har vi i stället noga valt ställen där vi intar våra måltider så att de som driver dessa verksamheter i stället kan inspirera och berätta för oss hur de arbetar.


Tror du att du är en av våra inspiratörer eller har du tips på inspiratörer hör av dig till oss.


Kontakta oss 


Restauranger och hotell

- ser till att vi får mat i magen och får sova gott

Under båda dagarna som EKO-bussen är ute och kör kommer vi behöva ordna med måltider så som frukost, lunch och middag samt någonstans att övernatta. Vi kommer ha krav på dessa verksamheter att de kan visa att de har en tydlig hållbarhetsprofil och om möjligt så får de gärna vara KRAV-certifierade. Verksamheten måste kunna ta emot minst 30 gäster. Skulle det finnas möjlighet till någon aktivitet i er verksamhet som ni ser kan främja projektet och öka värdet för deltagarna så kom gärna med förslag till oss.


Har du en restaurang eller hotell som du vill att EKO-bussen stannar hos så hör av er till oss...


Andra nätverk - hjälper till att sprida möjligheterna


Hela projektet bygger på samarbete och nätverkande, vi tror på att det är det bästa sättet att göra affärer. Om du hjälper någon annan kommer den att hjälpa dig, det är vår erfarenhet.


Vem du än är i branschen, ett nätverk, en tidning, en grossist, en konsult, eller vad vi nu kan tänka oss, helt enkelt du som har ett nätverk med antingen restauratörer eller producenter som kan passa in på det som vi söker så kommer vi vara så glada om du vill hjälpa till att sprida möjligheterna med EKO-bussen vidare. Antingen kan du berätta om oss, vidare befordra våra kontaktuppgifter, dela länk till vår hemsida eller sociala media eller så hör du av dig direkt till oss så pratar vi vidare om hur vi kan arbeta tillsammans och hur vi kan hjälpa varandra.


Vill du läsa mer om resans program eller bakgrunden till projektet, läs här